Portal:  newsy :: baza komiksów - ostatnie wpisy :: rss :: archiwum newsów :: kontakt
Idź do wątku: Dolna Półka :: <-- :: -->
Forum: Fora :: Wątki :: Nowy wątek :: Szukaj :: Zaloguj
Idź do strony: <--1234567891011...->|-->
Bieżąca strona: 6 z 20
godai
Ra's al Ghul

Re: Kolektyw
Autor: godai (Moderator)
Data: 26 lip 2007 - 18:46:51

Wiem, nawet rozważaliśmy zrobienie strony z "profilami", gdzie było by zdanie o autorze, namiar itp. ale, podobnie jak w "jedynce", nie zdecydowaliśmy się.

Nic straconego, żeby nadrobić to w kolejnym numerze, jeżeli będzie miejsce. Woleliśmy wykorzystać wolną przestrzeń na komiksy. Zależnie od tego, jak się sprawy potoczą, może być w "trójce" dużo zmian.

bele
Catwoman

GG

Autor: bele (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 12 sie 2007 - 09:39:53

Ja się wolę odcinać od ksywy na rzecz nazwiska. Podoba mi się jak jest w amerykańskich komiksach internetowych. Oni wszyscy podpisują się nazwiskiem. Nie spotkałem się, żeby zagraniczny komiks prowadzony był przez np. VirginSlayer91 lub DragonKing. Troche profesjonalizmu nie zaszkodzi. grinning smiley

No ja miałem ochotę na te profile. Zobaczymy co da sie zrobić przy okazji trzeciego numeru.

godai
Ra's al Ghul

Data: 12 sie 2007 - 12:02:27

E, cała masa ksyw jest też w uesach, nie przesadzaj.

Faktem jest, że nazwisko brzmi odrobinę poważnej smiling smiley i czasem po prostu dziwnie używać samej ksywy. Co nie zmienia faktu, że w spisie powinienem był umieścić jedne i drugie, żeby ludziom życia nie utrudniać.

Profile w trójce się zrobi. Będzie miejsce na to wreszcie.

bele
Catwoman

GG

Data: 12 sie 2007 - 18:45:32

Czyli będę miał pracę na całą stronę, czy rezygnujesz z pomysłu bym miał każdego narysować?

godai
Ra's al Ghul

Data: 12 sie 2007 - 19:29:57

Wiesz, nie wiem, czy będziemy korzystali z grafiki w tych profilach. A jeśli tak, to czy ludzie nie będą woleli sami zrobić. Albo coś. Zastanowimy się w listopadzie, jak akurat będzie na to pora. Na razie pisz ten scenar.

I miałeś mi podesłać linki do tamtych prac, dziwko.

bele
Catwoman

GG

Data: 13 sie 2007 - 08:45:45

O czym ty do mnie rozmawiasz? Jakich prac, suko?

godai
Ra's al Ghul

Data: 10 wrz 2007 - 16:34:17

Przykładowe plansze:
[www.netkolektyw.pl]

Anonim

Autor: Anonim (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 08 paź 2007 - 12:07:36

Jako że jestem jednym z 200 szczęśliwych posiadaczy Kolektywu nr 2, krótka recenzja.

Zacznijmy od początku:

"Rycerz Janek i turniej rycerski"- całkiem miła, spokojna fabułka, ładnie zilustrowana przez Igora, jednak bez fajerwerków. Zabawne, ale nie powala na kolana. Ale to przynajmniej nie rozdęty pasek, tylko pełnoprawna opowiastka.
"Pokerzysta"- ładne rysunki, jednak fabuła przewidywalna dla każdego, kto zna Lucky Luke'a; notabene, całkiem zgrabne nawiązanie (nie wiem tylko, czy celowe) z pojedynkiem na ulicy i groźbami z dymu papierosowego. Ogólnie ładne, ale także nie rzuca na kolana.
"Dzień Huligana"- jedna z najlepszych historyjek w antologii- zabawna, zaskakujące zakończenie, eleganckie rysunki. Jedyne, do czego można się przyczepić, to te dwie zwrotki o grzywce dziwki- dresy mówią tochę jak wieśniaki, a nie dresygrinning smiley. Poza tym- duży plus za dobre rymy.
"Hymn Homarycki"- jeden z trzech komiksów Dema w tym zbiorku. zabawny, absurdalny i naprawdę śmieszy. Drugie miejsce w kategorii "Komiksy Dema w Kolektywie 2".
"Mały Władek"- też dobre, ale już nie aż tak. Puenta i w jednym, i w drugim przewidywalna. Zabrakło jakoś tego PRLowskiego klimatu. Raczej prosty humor na zasadzie przeciwieństw- gdy "milutki zwierzaczek", to od razu zmutowany potwór. Gdy "piękny widok" to dziura w dachu. Ogólnie dobre, ale nie aż tak, jak poprzednie przygody Małego Władka. A poza tym w wartswie graficznej pojawia się jakieś echo mangowe, co do stylu Quriusza pasuje jak pięść do nosa.
"S.O.P.S"- zapomniałem zapytać MC. Owca, co oznacza ten skrót i czy bardzo mija się z moją wersją (Szpiegowska Organizacja Podpieprzająca Skarpetki). Komiks oparty na zabawnym dowcipie, z porządną puentą i w dodatku ładnie narysowany. Plus.
"Kobiety"- bardzo ładnie narysowane. I tyle, bo dowcip nie śmieszy za bardzo, jakiejś subtelnej aluzji też nie można się doszukać. Ale plusik za dziewczynygrinning smiley
"Uczynny sąsiad"- tutaj upadłem na kolana ze śmiechu. Czegoś takiego to by się Koterski nie powstydził. Szkoda, że rysunek stoi na niższym poziomie, niż druga praca Myszoskoczki w tym zbiorku.
"The Movie: Opowieść z dreszczykiem"- bez kozery powiem, że ten komiks zyskuje status komiksu numeru. Styl cartoonowy, znany dobrze z "TM", idealnie pasuje do absurdalnej sytuacji bohaterów. Zgrabne nawiązania do klasycznych, ameykańskich 'funny horrors" (co tam robi Spider? Aluzja, że film Raimiego to horror?). Puenta powala na kolana, podobnie jak Jason i jego miny.
"Bajka na XXI"- Vigor wysmażył coś niecoś bardziej w klimatach "Bossi i Bosso", niż swojego rodzimego "Addicted". Odstrasza co prawda nagromadzenie kadrów na stronie, co utrudnia czytanie, ale opowiastka nawet zgrabna. Plusik.
"Siła twórcza"- przed poznaniem Skarży, zastanawiałem się, czy osobnik w laborytoryjnym kitlu i fryzurą Statuy Wolności to alter Ego gościa w łachmanach z bokobrodami. Ten komiks ( i autor zresztą też) wyjaśnili mi, o co chodzi. Ogólnie plusik- za pomysł i klimat. Takie w stylu Jekylla- Hyde'a, he he.
"Otchłań"- komiks dla odmiany poważny i zarazem nieco metafizyczny- szkoda, że dobry, choć oklepany i przewudywalny pomysł zarżnęły momentami rysunki Haze. Minus.
"Nagroda"- komiks Pandy numeru. No i cóż...nieciekawe. Pomysł fajny, ale wykonanie słabiutkie. Widać, że Fuzz One woli kobiety rysować, dlatego może ten Adam tak ciotowato wygląda. A przez ten kapelusz to już w ogóle cieć w remizie.
Minus.
"Bańki"- rozdęty pasek. Rysunki...no, na normalnym poziomie J.T. Fabuła...nie śmieszy, nie zastanawia, nie wzrusza. Ot, takie. Minus
"Królik"- albo nie zrozumiałem, o co tu chodzi, albo to wyjątkowo słabiutka historyjka. Pytanie, jakie ma się chyba nasuwać po lekturze, brzmi "Czy Karol jest Królikiem"? Nie wiem czemu, ale mnie nie interesuje. Minus.
"Półpies pasterski"- najsłabszy komiks Dema w zbiorku. Fabuła nieciekawa. Nawet ładne, ale z niewiadomego powodu pozbawione uroku rysunki Koko tego nie uratują. Plus/minus za rysunki Konrada.
'Mroźne ognie"- najlepszy komiks Dema w zbiorku. Klimacik i styl żartów jak z Mnicha, wykonanie Myszy też eleganckie. Ogólnie plus.
Pasek końcowy- Plus. Uśmiałem się, ładnie narysowane.

O, i tyle.

godai
Ra's al Ghul

Data: 08 paź 2007 - 13:33:24

Cytat:
Grim Knight
"Dzień Huligana"- jedna z najlepszych historyjek w antologii- zabawna, zaskakujące zakończenie, eleganckie rysunki. Jedyne, do czego można się przyczepić, to te dwie zwrotki o grzywce dziwki- dresy mówią tochę jak wieśniaki, a nie dresygrinning smiley. Poza tym- duży plus za dobre rymy.

Ludwik Jerzy Kern napisał te rymy, gdy dresów jeszcze, jako pojęcia, nie było, stąd trochę nie przystają do tekstu, ale narysowanie chacharów byłoby trudne do strawienia dla współczesnego czytelnika winking smiley

robweiller
Robin

Autor: robweiller (Moderator)
Data: 08 paź 2007 - 15:26:05

Cytat:
Grim Knight
"The Movie: Opowieść z dreszczykiem"- bez kozery powiem, że ten komiks zyskuje status komiksu numeru.

Mam dokładnie takie samo zdanie.

-----
http://img158.imageshack.us/img158/9172/pcwkbaner3wy.gif

Take my freedom for giving me a sacred love.

JAPONfan
Nightwing

GG

Autor: JAPONfan (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 08 paź 2007 - 15:35:06

Bo wakacyjne de mufi jest chyba najbardziej przemyslaną historią w zeszycie. Kern broni sie sam. S.O.P.S to taki miły jednostrzałowiec. a reszta jakos mi nie podchodzi. Brakuje sznitu fabularnego (krolik) albo graficznego (rycerz janek) a te ktore sa w normie (otchłan) sztampowy, choc to moze moje podejscie po przeczytaniu mnóstwa opowiesci o innym lepszym swiecie ktory okazuje sie byc "niebiem" i dwóch całkiem niezłych o lustrze i swiecie w nim umieszczonym.

bele
Catwoman

GG

Data: 08 paź 2007 - 15:37:44

Cytat:
robweiller
Cytat:
Grim Knight
"The Movie: Opowieść z dreszczykiem"- bez kozery powiem, że ten komiks zyskuje status komiksu numeru.

Mam dokładnie takie samo zdanie.

:* :* :*

godai
Ra's al Ghul

Data: 08 paź 2007 - 16:09:35

Patrz, a ekipa nK miała do niego prawie najwięcej zarzutów.

robweiller
Robin

Data: 08 paź 2007 - 16:17:17

No co Wy - serio?

-----

godai
Ra's al Ghul

Data: 08 paź 2007 - 16:29:35

Szczególnie do lewych rąk, ale nie będziemy tego wywlekali, prawda Grzesiu? Ty wiesz, o czym ja mówię.

Anonim

Data: 08 paź 2007 - 16:38:48

Dokładnie. Trudno w to uwierzyć, bo jak już napisałem, historia jest po prostu świetna- Bele zostaje mianowany Pandą Numeru, przynajmniej w moim odczuciu.

Ogólnie- widać, że się uczycie. To już nie są porozdymane paski, tylko pełnoprawne komiksowe historie. Szkoda, że w większości jednostrzałowce, ale zawsze milej poczytać takie opowiastki, niż coś w stylu "Grubaska Elmo".

A, godai, wydaje mi się, że walnęliście kilka literówek w tym "Dniu chuligana"- w oryginale jest "przyniesła", a nie "przeniesła" i "anioł", zamiast "anioł", ale się czepiam, jak to ja, zasrany humanista.

robweiller
Robin

Data: 08 paź 2007 - 16:39:51

Co z tymi lewymi rękoma? W sensie że miejscami wystają z tułowia?

-----

godai
Ra's al Ghul

Data: 08 paź 2007 - 16:40:59

Cytat:
Grim Knight
"Dniu chuligana"- w oryginale jest "przyniesła", a nie "przeniesła"

Tak.

Cytat:
Grim Knight
"anioł", zamiast "anioł"

Że ke?

@Rob: kiedyś przy piwie, nie będę mu publicznie siary robił winking smiley

Anonim

Data: 08 paź 2007 - 16:48:02

aj, kurde, literówka. W oryginale jest "anioł', a wy napisaliście "anio". No.

A co do lewych rąk...to w końcu ostatecznie bele ładnie to wyjaśnił, więc nie ma problemugrinning smiley. Chociaż też pomyślałem, że czegoś takiego nie mógł wymyślić i pewnie dopisał ten dowcip już po narysowaniu rąkgrinning smiley.

robweiller
Robin

Data: 08 paź 2007 - 16:52:22

A, że je sobie podają na powitanie!

-----

Idź do strony: <--1234567891011...->|-->
Bieżąca strona: 6 z 20

Akcja: Fora :: Wątki :: Szukaj :: Zaloguj
Nazwa użytkownika: 
E-mail: 
Temat: 
This forum powered by Phorum.