|
Kolektyw #1 i #2
Autor: godai (Moderator)
Data: 19 mar 2007 - 10:01:25
Post factum w sumie, ale ciekaw jestem opinii tych, którzy mieli okazjê siê z magazynem na WSK zapoznaæ.
Gil, naby³e¶ egzemplarz, chêtnie us³yszê, bo mo¿e tym razem powiesz co¶ konkretniejszego - co siê przyda na przysz³o¶æ. Czy czekaæ, a¿ nas zjesz w kolumnie?
Wszelkie dodatkowe informacje o magazynie, je¶li kto¶ nie w temacie: [www.netkolektyw.pl] _____________ Gniazdo ¦wiatów - Zmieniany 3 raz/y. Ostatnio 2007-10-23 11:19 przez godai. |
|
Re: Kolektyw #1
Autor: gilbaert (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 19 mar 2007 - 15:14:26
nie jadam ludzi O_o
jeszcze nie przeczyta³em w kolumnie bêdzie na pewno. Przejrza³em pobie¿nie i powiem, ¿e raczej nie bêdzie pozytywnie. Ale postaram siê by by³o w miarê konstruktywnie i mi³o. |
|
Data: 19 mar 2007 - 17:06:03
Na pozytywnie nikt nigdy nie liczy³, bo ty nie jeste¶ do tego zdolny w stosunku do polskiego komiksu
Na konstruktywnie i z po¿ytkiem liczymy bardzo. _____________ Gniazdo ¦wiatów |
|
Data: 19 mar 2007 - 17:14:18
co¶ Ci siê pomerda³o, bo wiele polskich komiksów mi siê podoba. Nawet tych umieszczonych w internecie.
Wiêc g³upawe generalizacje zachowaj dla siebie. nie, nie mam poczucia humoru. |
|
Data: 19 mar 2007 - 18:39:49
Spoko. Ciekaw jestem, czy pouczysz nas np. na temat jako¶ci druku (w tym masz do¶wiadczenia).
Bo o tym, ¿e nie trzeba rysowaæ lepiej, ¿eby krytykowaæ, to wiemy obaj. Chocia¿ niektórzy próbowali mi tu kiedy¶ wyci±gn±æ argument "sam nie umiesz lepiej"
A generalizacji, to siê nauczy³em od ciebie. Nie bêdê teraz szuka³ cytatów na poparcie, wiêc nie ka¿ ich sobie pokazywaæ. A poczucie humoru? Biedny ten, co go nie ma, zaiste. Gorsze to nawet, ni¿ brak dystansu do siebie
Pamiêtaj te¿, ¿e dobry recenzent kierujê siê w miarê obiektywn± opini±, nie za¶ osobistymi upodobaniami. Ale ja siê przecie¿ nie znam ![]() _____________ Gniazdo ¦wiatów |
|
Autor: makowiec (---.aster.pl)
Data: 19 mar 2007 - 19:06:29
Ehem. Panowie, nie nakrêcajcie siê ;p
Przeczyta³em "kolektyw" czwarty raz i uda³o mi siê chyba wyrobiæ sobie na ten temat w miarê ch³odny os±d. Do rzeczy: inicjatywa fajna, ale pokierowana w nie do koñca w³a¶ciwym kierunku. Po pierwsze, czyli na oczy rzucaj±ce siê najbardziej - wykonanie. Parê komiksów sprawia wra¿enie ewidentnie walniêtych na zasadzie "e, mam pomys³ w szufladzie, mogê i machn±æ komiks". Mimo i¿ czê¶æ autorów ewidentnie staæ na wiêcej. Brakiem wyczucia wykazali siê te¿ niektórzy z nich odno¶nie tre¶ci. Wydawaæ by siê mog³o i¿ byli przekonani, ¿e kolektyw zakupia osoby znaj±ce ich komiksy choæ ze s³yszenia (vide bele - gdybym nie czyta³ "MODR" mia³bym pewne trudno¶ci ze zrozumieniem fabu³y. Sk±d ten duch? Co to za jaszczurka? etc.). Nie jest to dobry ruch, gdy wypuscza siê taki zeszycik do ludzi, dla których webkomiks z za³o¿enia jest terra incognita. Z tre¶ci± ma ogólnie problem ca³a antologia. Zupe³ny brak spójno¶ci tematycznej, je¶li chodzi o historie. Klimat waha siê od absurdalno-¶miesznych historyjek a¿ do rozmowy o przyczynach agresji. Wszystko sprawia wra¿enie skleconego odrobinê na si³ê i w ostatniej chwili. Có¿, mo¿ecie powiedzieæ, ¿e dziêki temu ka¿dy znajdzie tam co¶ dla siebie...ale wiecie jak to siê mówi - co jest do wszystkiego, jest do niczego. ¯eby nie by³o - "kolektyw" czyta³o mi siê przyjemnie. Czasem bardziej, czasem trochê mniej - ogó³em jednak bez przesadnych rewelacji. Mam wiêc nadziejê, ¿e nauczycie siê na b³êdach i w £odzi wydacie pe³noprawn±, naprawdê porz±dn± antologiê (; - Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2007-03-19 19:10 przez mc.owiec. |
|
Data: 19 mar 2007 - 19:50:26
Cytat:e ale po co. Druk jest ok. Wiadomo ¿e nie mieli¶cie kasy ¿eby za³atwiæ jak±¶ mega super drukarniê. Wiêc nie wiem o co Ci chodzi. Cytat:Ale o co Ci chodzi cz³owieku? Cytat:Chcesz mi co¶ powiedzieæ? Bo zaiste nie wiem o co Ci chodzi Cytat: Co Ty chcesz mi powiedzieæ w³a¶ciwie? |
|
Data: 19 mar 2007 - 19:56:40
offtopic |
|
Data: 19 mar 2007 - 20:05:12
Cytat: Spoko, to rytua³. Cytat: Trochê win± by³ po¶piech - uparli¶my siê na to WSK. Do "dwójki" mamy du¿o wiêcej czasu, wiêc s±dzê, ¿e mo¿na bêdzie wymagaæ wiêkszego dopracowania. Cytat: W zasadzie nie przekonani, ale nie dystansowali¶my siê od tego i liczyli¶my na pewn± ilo¶æ "zaznajomionych" czytelników. Akurat przyk³ad belego by³ nietrafiony, bo ta szuja narysowa³a bardzo du¿o MODR i nie wytrzyma³a i pu¶ci³a to w sieci przed premier±, mimo, ¿e towar mia³ byæ premierowy w ca³o¶ci. Cytat: W ró¿norodno¶ci upatrywali¶my bardziej si³y na zasadzie "ka¿dy co¶ dla siebie znajdzie". By³ pomys³ na robienie "tematycznych" zeszytów, ale na pomy¶le siê skoñczy³o. Mo¿e jednak wygrzebanie go nie by³oby z³e. Cytat: W ostatniej chwili na pewno
Cytat: Bêdziemy siê starali. Co wyjdzie, to i tak nie nale¿y do naszej oceny. Dziêki za uwagi. _____________ Gniazdo ¦wiatów |
|
Data: 19 mar 2007 - 21:57:19
"W ró¿norodno¶ci upatrywali¶my bardziej si³y na zasadzie "ka¿dy co¶ dla siebie znajdzie". By³ pomys³ na robienie "tematycznych" zeszytów, ale na pomy¶le siê skoñczy³o. Mo¿e jednak wygrzebanie go nie by³oby z³e."
My¶lê, ¿e zrobi³o by to "kolektywowi" na dobre. Choæby bardzo ogólne ramy jak "s-f" na ten przyk³ad. Ta tematyka z reszt± ca³kiem nie¼le Wam wysz³a. |
|
Autor: robweiller (Moderator)
Data: 20 mar 2007 - 14:46:16
Przeklejê to co napisa³em ju¿ na forum BK.
Generalnie spodziewa³em siê, ¿e bêdzie du¿o gorzej. Jest przyzwoicie. Edytorsko to nawet bardzo w porz±dku, zw³aszcza bior±c pod uwagê niespodziewane perturbacje tu¿ przed (na szczê¶cie wszystko siê dobrze skoñczy³o). Ale tak w ogóle to zgadzam siê z mc.owcem. Wyra¼nie widaæ, ¿e parê komiksów zosta³o ci¶niêtych wybitnie na odwalonego. Rysunkowo podeszli mi J.T., Skar¿a, Qrjusz i Panna N. No i klasê pokaza³ tajemniczy Pan Au, ale wiadomo kto to. Bele prezentuje sie jednak o niebo lepiej w "The Movie". Natomiast wzruszy³ mnie Quaz nieudolnie podrabiaj±cy styl Marka Turka. <No i jeszcze podeszli mi Vigor i Iq, o nich nie wspomnia³em na forum bitew> Scenariuszowo jest tak sobie. To co napisa³ mc.owiec. Wszystko to tak jakby z innej parafii. Hardkorowe ¿arty w stylu girlandy z jelit a parê stron dalej naiwne fabu³ki spo³ecznie zaanga¿owane na temat "agresja a gry komputerowe". Dodatkowo widaæ, ¿e polski webkomiks paskami stoi i ¿e wiêkszo¶æ twórców do ich tworzenia jest przyzwyczajona, natomiast s³abo radzi sobie z d³u¿szymi formami. Wiêkszo¶æ d³u¿szych historyjek to tak naprawdê paski rozdête do kilkunastu kadrów. Mo¿na by je spokojnie skondensowaæ do trzech-czterech i by³oby lepiej. Ogólnie mówi±c - miejmy nadziejê, ¿e "Kolektyw #2" bêdzie ju¿ wydawnictwem du¿o lepszym. Bo na przyk³ad #1 w porównaniu z obecnym na WSK "b5" (zarówno pierwszym jak i drugim) albo wcze¶niejszymi numerami "Jeju" prezentowa³a siê jednak do¶æ przeciêtnie. -----
Take my freedom for giving me a sacred love. |
|
Data: 20 mar 2007 - 18:02:51
Ja tylko powiem, ¿e nie wiem, czy Quaz "nieudolnie podrabia styl Marka Turka", czy bardziej po prostu jest to pochodna stylu w jakim robi Gamer9.
Ja mo¿e jestem prostak i Turka akurat nie czytam za bardzo, ale mnie siê to akurat tak skojarzy³o. _____________ Gniazdo ¦wiatów |
|
Autor: Jaszczomb (---.chello.pl)
Data: 20 mar 2007 - 23:17:13
Powtórzê za przdmówcami - po¶piech bije po oczach. Wielu autorów nie znam z ich produkcji z sieci i nie wiem czy staæ ich na wiêcej, czy to co zaprezentowali w zeszycie to jest ich szczytowa forma. Dem i Vigor robi± czêsto fajne paski na konkurs gildiowy ale ta d³u¿sza historyjka w ich wykonaniu zupe³nie mi nie podesz³a. Vigor nie przy³o¿y³ siê chyba specjalnie a Dem, przynajmiej we spomnianych paskach miewa³ lepsze pomys³y. Igourek wrzuca na Deviant ¶wietne grafy a ten komiks o rycerzu wygl±da w porównaniu z nimi jakby go pocisn±³ na kolanie. Koko pokaza³ na ok³adce, ¿e potrafi rysowaæ ale sam komiks wygl±da tak jakby mu siê nie chcia³o, spieszy³o albo nie mia³ cieprliwo¶ci do rysowania kilkuplanszowej historii. Bo ¿eby takie szkicowe rzeczy cieszy³y oko to trzeba mieæ warsztat jak ¦led¼ lub au, a Koko jeszcze musi sporo papieru zarysowaæ aby dorównaæ obu panom. Graficznie najbardziej przypasi³ mi Qrjusz ale scenarki na te jednoplanszówki ju¿ trochê mniej. Ale co tam, przy takich inicjatywach najwa¿niejsza jest frajda a t± zapewne ca³a ekipa Netkolektywu mia³a bo tam widzia³em na wuesku, ¿e siê dobrze bawili¶cie. Je¶li przy nastêpnych zeszytach frajda udzieli siê równie¿ czytelnikom to bêdzie git. Powodzenia. |
|
Autor: JAPONfan (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 24 mar 2007 - 12:02:56
A ja sie przyczepie korektorsko. Dwie strony tekstu i 5 b³êdów. 4 wiszace spójniki "i" "w" "a". I na ³acinie sie nie znam ale troche na typografi i wiem ze w ³acienie nie ma znaczka "?" a jesli go dajecie jako zakoñcenie zdania to wywalic przecinek i z duzej litery nastepne s³owo.
No to tyle |
|
Data: 24 mar 2007 - 14:14:43
Znaczy, w dymkach? Czy w tek¶cie "luzem"? Bo jak w dymkach, to po prostu poleg³a korekta, na któr± mia³em 2 dni i siê nie przy³o¿y³em.
A jak w tekstach, to bijê siê w pier¶, bo mia³em wiêcej czasu, ¿eby obydwa sformatowaæ odpowiednio. I co to znaczy, ¿e nie ma znaku "?" w ³acinie? Serio? G³upia sprawa, nie wiedzia³em, ³aciny uczy³em siê tylko dwa lata, nikt nie powiedzia³ :\ . Tam, faktycznie, wysz³o zamotanie z interpunkcj±. _____________ Gniazdo ¦wiatów |
|
Data: 24 mar 2007 - 16:17:45
Dymków sie nie czepiam bo wiem ze czasami musi wisiec zeby wesz³o. Chodzi o redakcyjna i 4 ok³adki. W ³acinie tej pierwszej najpierwszejszej co to ja "trajanem" pisali wogóle znaków interpunkcyjnych nie ma. |
|
Data: 25 mar 2007 - 00:00:27
przeczyta³ech
najlepszy komiks zupe³nie w innej lidze to komiks au i godaia potem Stachanowiec i komiks dodgersa i godaia - ten d³u¿szy potem Panna N. generalnie mocno ¶rednie te komiksy Jest kilka ³adnie narysowaych komiksów, które kulej± fabularnie To jest bol±czka tej antologii. Wiêkszo¶æ autorów nie potrafi zrobiæ spójnej historii wiêkszej objêto¶ciowo niz 1 plansza. W wiêkszo¶ci to pomys³y na paski, sztucznie rozdête do kilku stron. Najmniej mi siê podoba³y: czarny rycerz i dzie³o koko wiêcej wkrótce w Esensji. aha i powiem cos do niejakiego zbroja, który pyszczy na mnie na forum bitw. A nie chce mi siê tam rejestrowaæ ¯yczliwi przeklej±
"Synku, popatrz na swoje "dzie³a" i potem nazywaj innych ludzi nieudacznikami. A najlepiej poluzuj ko³nierzyk, bo Ci ewidentnie nie dop³ywa krew do mózgu" |
|
Data: 25 mar 2007 - 11:46:13
Gil, Zbroj bêdzie teraz mia³ wroga publicznego
Gwoli ¶cis³o¶ci powiem tylko, ¿e scenariusz Dodgers/mój jest pomys³em £ukasza, ja jedynie macza³em palce w rozpisaniu na strony i dialogach. Czekamy wiêc. £atwiej bêdzie pracowaæ nad "dwójk±" jak pozbieramy te wszystkie opinie. _____________ Gniazdo ¦wiatów |
|
Data: 25 mar 2007 - 15:41:56
Nad przygotowanie do druku mozna by popracowac, Jedynie chyba Panna N. wywy³uje szarosci kreskowaniem reszta kiedy koloruje do netu uzywa kolorów i przy konwersji do skali wychodzi takie jednolita apla przecinana kreskami co widac u Bele. Probowaliscie wrzucic to do koloru indeksowanego i zmienic tabele barw czy z automatu poszlo do szarosci? - Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-03-25 15:43 przez JAPONfan. |
|
Data: 25 mar 2007 - 18:09:34
Tego nie wiem, dosta³em wszystkie plansze w tiffach, w szaro¶ciach od autorów. Poniewa¿ by³o sk³adane do pdf-a, czyli nie wymaga³o przerabiania kolorów, to nie dotyka³em (co by³o w jednym miejscu b³êdem, bo w druku wyszed³ brak czerni :\ ) Niech mo¿e autorzy siê wypowiadaj±. _____________ Gniazdo ¦wiatów |