Portal:  newsy :: baza komiksów - ostatnie wpisy :: rss :: archiwum newsów :: kontakt
Idź do wątku: Dolna Półka :: <-- :: -->
Forum: Fora :: Wątki :: Nowy wątek :: Szukaj :: Zaloguj
Idź do strony: 1234567891011...->|-->
Bieżąca strona: 1 z 20
godai
Ra's al Ghul

Kolektyw #1 i #2
Autor: godai (Moderator)
Data: 19 mar 2007 - 10:01:25

Post factum w sumie, ale ciekaw jestem opinii tych, którzy mieli okazję się z magazynem na WSK zapoznać.

Gil, nabyłeś egzemplarz, chętnie usłyszę, bo może tym razem powiesz coś konkretniejszego - co się przyda na przyszłość. Czy czekać, aż nas zjesz w kolumnie?

winking smiley

Wszelkie dodatkowe informacje o magazynie, jeśli ktoś nie w temacie: [www.netkolektyw.pl]

- Zmieniany 3 raz/y. Ostatnio 2007-10-23 11:19 przez godai.

gilbaert

Re: Kolektyw #1
Autor: gilbaert (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 19 mar 2007 - 15:14:26

nie jadam ludzi O_o
jeszcze nie przeczytałem
w kolumnie będzie na pewno.
Przejrzałem pobieżnie i powiem, że raczej nie będzie pozytywnie. Ale postaram się by było w miarę konstruktywnie i miło.

godai
Ra's al Ghul

Data: 19 mar 2007 - 17:06:03

Na pozytywnie nikt nigdy nie liczył, bo ty nie jesteś do tego zdolny w stosunku do polskiego komiksu grinning smiley

Na konstruktywnie i z pożytkiem liczymy bardzo.

gilbaert

Data: 19 mar 2007 - 17:14:18

coś Ci się pomerdało, bo wiele polskich komiksów mi się podoba. Nawet tych umieszczonych w internecie.
Więc głupawe generalizacje zachowaj dla siebie.

nie, nie mam poczucia humoru.

godai
Ra's al Ghul

Data: 19 mar 2007 - 18:39:49

Spoko. Ciekaw jestem, czy pouczysz nas np. na temat jakości druku (w tym masz doświadczenia).

Bo o tym, że nie trzeba rysować lepiej, żeby krytykować, to wiemy obaj. Chociaż niektórzy próbowali mi tu kiedyś wyciągnąć argument "sam nie umiesz lepiej" tongue sticking out smiley

A generalizacji, to się nauczyłem od ciebie. Nie będę teraz szukał cytatów na poparcie, więc nie każ ich sobie pokazywać. A poczucie humoru? Biedny ten, co go nie ma, zaiste. Gorsze to nawet, niż brak dystansu do siebie grinning smiley

Pamiętaj też, że dobry recenzent kieruję się w miarę obiektywną opinią, nie zaś osobistymi upodobaniami. Ale ja się przecież nie znam tongue sticking out smiley

makowiec
Batgirl

GG

Autor: makowiec (---.aster.pl)
Data: 19 mar 2007 - 19:06:29

Ehem. Panowie, nie nakręcajcie się ;p

Przeczytałem "kolektyw" czwarty raz i udało mi się chyba wyrobić sobie na ten temat w miarę chłodny osąd.
Do rzeczy: inicjatywa fajna, ale pokierowana w nie do końca właściwym kierunku.
Po pierwsze, czyli na oczy rzucające się najbardziej - wykonanie. Parę komiksów sprawia wrażenie ewidentnie walniętych na zasadzie "e, mam pomysł w szufladzie, mogę i machnąć komiks". Mimo iż część autorów ewidentnie stać na więcej. Brakiem wyczucia wykazali się też niektórzy z nich odnośnie treści. Wydawać by się mogło iż byli przekonani, że kolektyw zakupia osoby znające ich komiksy choć ze słyszenia (vide bele - gdybym nie czytał "MODR" miałbym pewne trudności ze zrozumieniem fabuły. Skąd ten duch? Co to za jaszczurka? etc.). Nie jest to dobry ruch, gdy wypuscza się taki zeszycik do ludzi, dla których webkomiks z założenia jest terra incognita.
Z treścią ma ogólnie problem cała antologia. Zupełny brak spójności tematycznej, jeśli chodzi o historie. Klimat waha się od absurdalno-śmiesznych historyjek aż do rozmowy o przyczynach agresji. Wszystko sprawia wrażenie skleconego odrobinę na siłę i w ostatniej chwili. Cóż, możecie powiedzieć, że dzięki temu każdy znajdzie tam coś dla siebie...ale wiecie jak to się mówi - co jest do wszystkiego, jest do niczego.
Żeby nie było - "kolektyw" czytało mi się przyjemnie. Czasem bardziej, czasem trochę mniej - ogółem jednak bez przesadnych rewelacji. Mam więc nadzieję, że nauczycie się na błędach i w Łodzi wydacie pełnoprawną, naprawdę porządną antologię (;

- Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2007-03-19 19:10 przez mc.owiec.

gilbaert

Data: 19 mar 2007 - 19:50:26

Cytat:
godai
Spoko. Ciekaw jestem, czy pouczysz nas np. na temat jakości druku (w tym masz doświadczenia).
e ale po co. Druk jest ok. Wiadomo że nie mieliście kasy żeby załatwić jakąś mega super drukarnię. Więc nie wiem o co Ci chodzi.

Cytat:
godai
Bo o tym, że nie trzeba rysować lepiej, żeby krytykować, to wiemy obaj. Chociaż niektórzy próbowali mi tu kiedyś wyciągnąć argument "sam nie umiesz lepiej"
Ale o co Ci chodzi człowieku?
Cytat:
godai
A generalizacji, to się nauczyłem od ciebie. Nie będę teraz szukał cytatów na poparcie, więc nie każ ich sobie pokazywać. A poczucie humoru? Biedny ten, co go nie ma, zaiste. Gorsze to nawet, niż brak dystansu do siebie
Chcesz mi coś powiedzieć? Bo zaiste nie wiem o co Ci chodzi

Cytat:
godai
Pamiętaj też, że dobry recenzent kieruję się w miarę obiektywną opinią, nie zaś osobistymi upodobaniami.

Co Ty chcesz mi powiedzieć właściwie?

makowiec
Batgirl

GG

Data: 19 mar 2007 - 19:56:40

offtopic
Są prywatne wiadomości, proszę Was... Wiem, że kusząca jest wizja okazania intelektualnej wyższości nad oponentem na oczach gawiedzi, ale bez przesady... Znowu będziemy mieli temat do połowy wypełniony bezsensowną sprzeczką.

godai
Ra's al Ghul

Data: 19 mar 2007 - 20:05:12

Cytat:
mc.owiec
Ehem. Panowie, nie nakręcajcie się ;p

Spoko, to rytuał.

Cytat:
mc.owiec
Po pierwsze, czyli na oczy rzucające się najbardziej - wykonanie. Parę komiksów sprawia wrażenie ewidentnie walniętych na zasadzie "e, mam pomysł w szufladzie, mogę i machnąć komiks". Mimo iż część autorów ewidentnie stać na więcej.

Trochę winą był pośpiech - uparliśmy się na to WSK. Do "dwójki" mamy dużo więcej czasu, więc sądzę, że można będzie wymagać większego dopracowania.

Cytat:
mc.owiec
Wydawać by się mogło iż byli przekonani, że kolektyw zakupia osoby znające ich komiksy choć ze słyszenia (vide bele - gdybym nie czytał "MODR" miałbym pewne trudności ze zrozumieniem fabuły. Skąd ten duch? Co to za jaszczurka? etc.).

W zasadzie nie przekonani, ale nie dystansowaliśmy się od tego i liczyliśmy na pewną ilość "zaznajomionych" czytelników. Akurat przykład belego był nietrafiony, bo ta szuja narysowała bardzo dużo MODR i nie wytrzymała i puściła to w sieci przed premierą, mimo, że towar miał być premierowy w całości.

Cytat:
mc.owiec
Zupełny brak spójności tematycznej, jeśli chodzi o historie. Klimat waha się od absurdalno-śmiesznych historyjek aż do rozmowy o przyczynach agresji.

W różnorodności upatrywaliśmy bardziej siły na zasadzie "każdy coś dla siebie znajdzie". Był pomysł na robienie "tematycznych" zeszytów, ale na pomyśle się skończyło. Może jednak wygrzebanie go nie byłoby złe.

Cytat:
mc.owiec
Wszystko sprawia wrażenie skleconego odrobinę na siłę i w ostatniej chwili.

W ostatniej chwili na pewno grinning smiley

Cytat:
mc.owiec
Mam więc nadzieję, że nauczycie się na błędach i w Łodzi wydacie pełnoprawną, naprawdę porządną antologię (;

Będziemy się starali. Co wyjdzie, to i tak nie należy do naszej oceny.

Dzięki za uwagi.

makowiec
Batgirl

GG

Data: 19 mar 2007 - 21:57:19

"W różnorodności upatrywaliśmy bardziej siły na zasadzie "każdy coś dla siebie znajdzie". Był pomysł na robienie "tematycznych" zeszytów, ale na pomyśle się skończyło. Może jednak wygrzebanie go nie byłoby złe."

Myślę, że zrobiło by to "kolektywowi" na dobre. Choćby bardzo ogólne ramy jak "s-f" na ten przykład. Ta tematyka z resztą całkiem nieźle Wam wyszła.

robweiller
Robin

Autor: robweiller (Moderator)
Data: 20 mar 2007 - 14:46:16

Przekleję to co napisałem już na forum BK.

Generalnie spodziewałem się, że będzie dużo gorzej.

Jest przyzwoicie. Edytorsko to nawet bardzo w porządku, zwłaszcza biorąc pod uwagę niespodziewane perturbacje tuż przed (na szczęście wszystko się dobrze skończyło). Ale tak w ogóle to zgadzam się z mc.owcem. Wyraźnie widać, że parę komiksów zostało ciśniętych wybitnie na odwalonego. Rysunkowo podeszli mi J.T., Skarża, Qrjusz i Panna N. No i klasę pokazał tajemniczy Pan Au, ale wiadomo kto to. Bele prezentuje sie jednak o niebo lepiej w "The Movie". Natomiast wzruszył mnie Quaz nieudolnie podrabiający styl Marka Turka.

<No i jeszcze podeszli mi Vigor i Iq, o nich nie wspomniałem na forum bitew>

Scenariuszowo jest tak sobie. To co napisał mc.owiec. Wszystko to tak jakby z innej parafii. Hardkorowe żarty w stylu girlandy z jelit a parę stron dalej naiwne fabułki społecznie zaangażowane na temat "agresja a gry komputerowe". Dodatkowo widać, że polski webkomiks paskami stoi i że większość twórców do ich tworzenia jest przyzwyczajona, natomiast słabo radzi sobie z dłuższymi formami. Większość dłuższych historyjek to tak naprawdę paski rozdęte do kilkunastu kadrów. Można by je spokojnie skondensować do trzech-czterech i byłoby lepiej.

Ogólnie mówiąc - miejmy nadzieję, że "Kolektyw #2" będzie już wydawnictwem dużo lepszym. Bo na przykład #1 w porównaniu z obecnym na WSK "b5" (zarówno pierwszym jak i drugim) albo wcześniejszymi numerami "Jeju" prezentowała się jednak dość przeciętnie.

-----
http://img158.imageshack.us/img158/9172/pcwkbaner3wy.gif

Take my freedom for giving me a sacred love.

godai
Ra's al Ghul

Data: 20 mar 2007 - 18:02:51

Ja tylko powiem, że nie wiem, czy Quaz "nieudolnie podrabia styl Marka Turka", czy bardziej po prostu jest to pochodna stylu w jakim robi Gamer9.

Ja może jestem prostak i Turka akurat nie czytam za bardzo, ale mnie się to akurat tak skojarzyło.

Jaszczomb
*

Autor: Jaszczomb (---.chello.pl)
Data: 20 mar 2007 - 23:17:13

Powtórzę za przdmówcami - pośpiech bije po oczach. Wielu autorów nie znam z ich produkcji z sieci i nie wiem czy stać ich na więcej, czy to co zaprezentowali w zeszycie to jest ich szczytowa forma. Dem i Vigor robią często fajne paski na konkurs gildiowy ale ta dłuższa historyjka w ich wykonaniu zupełnie mi nie podeszła. Vigor nie przyłożył się chyba specjalnie a Dem, przynajmiej we spomnianych paskach miewał lepsze pomysły. Igourek wrzuca na Deviant świetne grafy a ten komiks o rycerzu wygląda w porównaniu z nimi jakby go pocisnął na kolanie. Koko pokazał na okładce, że potrafi rysować ale sam komiks wygląda tak jakby mu się nie chciało, spieszyło albo nie miał cieprliwości do rysowania kilkuplanszowej historii. Bo żeby takie szkicowe rzeczy cieszyły oko to trzeba mieć warsztat jak Śledź lub au, a Koko jeszcze musi sporo papieru zarysować aby dorównać obu panom. Graficznie najbardziej przypasił mi Qrjusz ale scenarki na te jednoplanszówki już trochę mniej. Ale co tam, przy takich inicjatywach najważniejsza jest frajda a tą zapewne cała ekipa Netkolektywu miała bo tam widziałem na wuesku, że się dobrze bawiliście. Jeśli przy następnych zeszytach frajda udzieli się również czytelnikom to będzie git. Powodzenia.

JAPONfan
Nightwing

GG

Autor: JAPONfan (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 24 mar 2007 - 12:02:56

A ja sie przyczepie korektorsko. Dwie strony tekstu i 5 błędów. 4 wiszace spójniki "i" "w" "a". I na łacinie sie nie znam ale troche na typografi i wiem ze w łacienie nie ma znaczka "?" a jesli go dajecie jako zakońcenie zdania to wywalic przecinek i z duzej litery nastepne słowo.

No to tyle

godai
Ra's al Ghul

Data: 24 mar 2007 - 14:14:43

Znaczy, w dymkach? Czy w tekście "luzem"? Bo jak w dymkach, to po prostu poległa korekta, na którą miałem 2 dni i się nie przyłożyłem.

A jak w tekstach, to biję się w pierś, bo miałem więcej czasu, żeby obydwa sformatować odpowiednio.

I co to znaczy, że nie ma znaku "?" w łacinie? Serio? Głupia sprawa, nie wiedziałem, łaciny uczyłem się tylko dwa lata, nikt nie powiedział :\ . Tam, faktycznie, wyszło zamotanie z interpunkcją.

JAPONfan
Nightwing

GG

Data: 24 mar 2007 - 16:17:45

Dymków sie nie czepiam bo wiem ze czasami musi wisiec zeby weszło. Chodzi o redakcyjna i 4 okładki. W łacinie tej pierwszej najpierwszejszej co to ja "trajanem" pisali wogóle znaków interpunkcyjnych nie ma.

gilbaert

Data: 25 mar 2007 - 00:00:27

przeczytałech
najlepszy komiks zupełnie w innej lidze to komiks au i godaia

potem Stachanowiec i komiks dodgersa i godaia - ten dłuższy

potem Panna N.

generalnie mocno średnie te komiksy
Jest kilka ładnie narysowaych komiksów, które kuleją fabularnie
To jest bolączka tej antologii. Większość autorów nie potrafi zrobić spójnej historii większej objętościowo niz 1 plansza. W większości to pomysły na paski, sztucznie rozdęte do kilku stron.

Najmniej mi się podobały: czarny rycerz i dzieło koko
więcej wkrótce w Esensji.

aha
i powiem cos do niejakiego zbroja, który pyszczy na mnie na forum bitw.
A nie chce mi się tam rejestrować
Życzliwi przekleją winking smiley

"Synku, popatrz na swoje "dzieła" i potem nazywaj innych ludzi nieudacznikami. A najlepiej poluzuj kołnierzyk, bo Ci ewidentnie nie dopływa krew do mózgu"

godai
Ra's al Ghul

Data: 25 mar 2007 - 11:46:13

Gil, Zbroj będzie teraz miał wroga publicznego winking smiley

Gwoli ścisłości powiem tylko, że scenariusz Dodgers/mój jest pomysłem Łukasza, ja jedynie maczałem palce w rozpisaniu na strony i dialogach.

Czekamy więc. Łatwiej będzie pracować nad "dwójką" jak pozbieramy te wszystkie opinie.

JAPONfan
Nightwing

GG

Data: 25 mar 2007 - 15:41:56

Nad przygotowanie do druku mozna by popracowac, Jedynie chyba Panna N. wywyłuje szarosci kreskowaniem reszta kiedy koloruje do netu uzywa kolorów i przy konwersji do skali wychodzi takie jednolita apla przecinana kreskami co widac u Bele. Probowaliscie wrzucic to do koloru indeksowanego i zmienic tabele barw czy z automatu poszlo do szarosci?

- Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-03-25 15:43 przez JAPONfan.

godai
Ra's al Ghul

Data: 25 mar 2007 - 18:09:34

Tego nie wiem, dostałem wszystkie plansze w tiffach, w szarościach od autorów. Ponieważ było składane do pdf-a, czyli nie wymagało przerabiania kolorów, to nie dotykałem (co było w jednym miejscu błędem, bo w druku wyszedł brak czerni :\ ) Niech może autorzy się wypowiadają.

Idź do strony: 1234567891011...->|-->
Bieżąca strona: 1 z 20

Akcja: Fora :: Wątki :: Szukaj :: Zaloguj
Nazwa użytkownika: 
E-mail: 
Temat: 
This forum powered by Phorum.